Moda sektöründe yeni bir adım atıldı. Gübreden ilk elbise üretildi. Deva atık yığınları artık bize elbise olarak geri dönecek. Londra Üniversitesi’nden (UCL) bir grup araştırmacı ise bu alanda çığır açabilecek bir gelişmeye imza attı: İnek dışkısından kumaş üretimi.
Bilim insanları, çiftliklerden toplanan inek gübresiz selüloz liflerine dönüştürdü. Bu madde bitkilerin hücre duvarlarında doğal olarak da bulunuyor. Ve plastikten gıda ambalajlarına ve tekstil ürünlerine kadar kullanılıyor. Ancak, endüstriyel üretimde genellikle toksik kimyasallarla sentetik yollarla elde ediliyor.
HAYVAN GÜBRESİNDEN İLK KUMAŞ ÜRETİLDİ
Yapılan yeni çalışmada kullanılan inek gübresi ise hayvanların sindiremediği bitki parçalarından geriye kalan mikro selüloz tanecikleri içeriyor. Bu tanecikler, basit kimyasal işlemlerle inek gübresinden ayrılıyor. Daha sonra bu ham madde sıvı çözeltiye dönüşüyor ve basınçlı eğirme yöntemiyle kumaş üretiminden kullanılacak liflere dönüştürülüyor.
LİFLER KOLAYCA OLUŞTURULUYOR
Elde edilen lifler için konuşan Profesör Mohan Edirisinghe, “Görünüşte ya da kokuda dışkıyı andıran hiçbir şey yok. Kumaş elde etmek için gerekli ağ yapısını bu liflerden kolayca oluşturabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
İlk kez inek gübresinden selüloz lif etmeyi başaran araştırmacılar, bu lifleri kumaşa dönüştürürdü. Koku yaratmadığını aktaran, araştırmacılar bu durumum bir sorun teşkil etmeyeceğini de aktardı.
Çiftçiler için daha avantajlı olduğunu aktaran araştırmacılar, tarım sektörü için de çözüm sunacağa benziyor. Araştırmalara göre 2030 yılına kadar hayvansal atık üretimi dünya genelinde 40’ın artacağını söyledi.
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
10 Mayıs 2025SPOR
10 Mayıs 2025GÜNDEM
10 Mayıs 2025SPOR
10 Mayıs 2025SPOR
10 Mayıs 2025GÜNDEM
10 Mayıs 2025GÜNDEM
10 Mayıs 2025